Digital Operational Resilience (DORA): Punerea în practică a unui nou ecosistem al rezilienței digitale
Examen:
Cod curs: DORA2.2025
Cadru legal: ( Click pentru detalii )
Pregătirea și perfecționarea profesională continuă oferită de AS Financial Markets se organizează pe baza deținerii următoarelor documente:
• Decizia nr. A/334/13.08.2013, emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară(A.S.F.), cu privire la atestarea organismului de formare profesională a AS Financial Markets;
• Autorizația A.S.F. nr. A/157/24.10.2013;
• Autorizația A.S.F. nr.14/18.01.2017;
• Autorizația A.S.F. nr.39/14.02.2018;
• Decizia 21.04.2021, Consiliul de administrație al Banca Națională a României(B.N.R.) recunoaște societatea AS Financial Markets în calitate de organism de formare profesională în domeniul Legii nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare.
Programele de formare profesională inițială sau programele de pregătire și perfecționare profesională continuă, se parcurg la furnizorii de programe autorizați.
Lista acestora poate fi consultată la adresa Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) sau Banca Națională a României (B.N.R).
Descriere
Regulamentul DORA impune un nou standard pentru reziliența operațională digitală în sectorul financiar. Implementarea sa presupune un proces amplu și continuu, ce include:
- Identificarea serviciilor critice de business, esențiale pentru operațiuni
- Managementul riscurilor IT, de la procesele necesare pentru suport și livrare, până la măsuri avansate de protecție cibernetică
- Gestionarea incidentelor și asigurarea continuității activității, prin planuri de recuperare bine definite
Totul este susținut de bune practici și standarde recunoscute internațional, precum ISO 27001, ISO 27002, ITIL/ISO 20000 și COBIT, care trebuie aplicate proporțional cu dimensiunea, complexitatea și natura fiecărei organizații.
Cursul este destinat entităților financiare și furnizorilor lor, ajutându-i să se integreze în noul ecosistem reglementat de DORA, printr-o abordare practică și personalizată.
Lector
Călin Rangu este un profesionist cu o carieră remarcabilă, activând la intersecția dintre economie digitală, management financiar-bancar și educație. Cu o expertiză vastă, el deține multiple certificări și calificări relevante:
- Expert în economie digitală, înregistrat în Registrul Național REXCD al Ministerului Cercetării, Digitalizării și Inovării, certificat în aplicarea Regulamentului UE privind reziliența digitală operațională.
- Director Rezoluție în cadrul Fondului de Garantare a Asiguraților, contribuind la stabilitatea financiară.
- Vice-președinte și co-fondator al CIO Council România, o organizație dedicată promovării inovației și transformării digitale.
- Doctor în științe, specializat în utilizarea rețelelor neuronale aplicate în analiza seriilor financiare.
- Dublu licențiat în inginerie (electronică și telecomunicații) și economie (management financiar-bancar).
- Absolvent de studii post-universitare în marketing și investiții, precum și alte domenii de specialitate.
- Absolvent al unui program MBA la City University din Seattle, SUA.
- Lector universitar la Universitatea Danubius din Galați, având o activitate extinsă și la alte instituții precum Universitatea Financiar-Bancară din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și City University Seattle. Este și formator pentru diverse cursuri acreditate ANC.
Călin Rangu dispune de o vastă experiență de 30 de ani în domeniul financiar-bancar, supravegherea și reglementarea piețelor financiare, managementul tehnologiilor financiar-bancare, riscurile operaționale, TIC și cybersecurity, precum și în formarea și educația financiară. Din acest parcurs profesional, peste 17 ani au fost dedicați managementului strategic și operațional. Activitatea sa cuprinde:
- 3 ani ca director pentru rezoluție și managementul riscurilor în cadrul Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA)
- 7 ani director în domeniul protecției consumatorilor de servicii și produse financiare non-bancare, în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), unde a inițiat activitățile de educație financiară, monitorizare a piețelor și conduită, precum și soluționarea alternativă a litigiilor
- 5 ani președinte al Institutului de Studii Financiare și membru în boardul EFICERT (European Financial Certification Organisation)
- 4 ani vicepreședinte al Comitetului InsurTech și 7 ani membru al Comitetului pentru Inovații Financiare și Protecția Consumatorilor din cadrul Autorității Europene de Asigurări și Pensii Ocupaționale, precum și membru al European Financial Innovation Forum la nivelul Uniunii Europene
- Peste 10 ani ca director general, CIO și director IT într-un grup bancar important, implicându-se în proiecte strategice precum POSDRU în cadrul Institutului Bancar Român
- 14 ani în cadrul autorităților de reglementare și supraveghere financiară-bancară, din care 9 ani în poziții de director în cadrul ASF și BNR
- 2 ani Decan al Facultății de Științe Economice și Administrarea Afacerilor la Universitatea Danubius.
De-a lungul carierei, Călin Rangu a primit numeroase premii în domeniul managementului. Este autor a două cărți, mai multe capitole în volume colective, manuale de curs și peste 100 de articole de specialitate în domenii precum financiar-bancar, tehnologii bancare și securitatea sistemelor informatice.
Legislație ( Click pentru detalii )
Reglementările în domeniul formării profesionale continue
Regulamentul A.S.F./B.N.R. nr.14/7/2018 privind prestarea de servicii și activități de investiții în numele societăților de servicii de investiții financiare și al instituțiilor de credit
Art. 31. - (1) Formarea continuă minimă a unei persoane fizice care prestează serviciul de investiții prevăzut la pct. 5 din Secțiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 126/2018, trebuie să fie de 15 ore anual, trebuie să aibă în vedere elementele prevăzute la art. 30 alin. (3) după caz, se poate realiza la distanță și trebuie să fie asigurată de unul din următoarele:
a) un organism de formare profesională atestat de A.S.F. conform Regulamentului nr. 28/2020 privind formarea, pregătirea și perfecționarea profesională pe piața de capital cu condiția ca persoana fizică să nu își desfășoare activitatea în numele unei instituții de credit în legătură cu instrumente financiare prevăzute la art. 2 alin. (3) din Legea nr. 126/2018;
b) un organism de formare profesională recunoscut de B.N.R., conform Ordinului B.N.R. nr. 6/2019 privind stabilirea cerințelor pentru recunoașterea organismelor de formare profesională în domeniul Legii nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, dacă persoana fizică își desfășoară activitatea în numele unei instituții de credit în legătură cu instrumente financiare prevăzute la art. 2 alin. (3) din Legea nr. 126/2018;
Regulamentul A.S.F. nr. 28/2020 privind formarea, pregătirea și perfecționarea profesională pe piața de capital
Art. 7. – (1) OFP organizează programele de formare/pregătire și perfecționare profesională pentru:
a) ofițerul de conformitate/persoana care îndeplinește funcția de conformitate;
b) persoana care îndeplinește funcția de administrare a riscului;
c) persoana fizică consultant de investiții;
d) persoana fizică ce prestează serviciul de investiții prevăzut la pct. 5 din secțiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 126/2018;
e) persoana care oferă informații privind instrumentele financiare, serviciile de investiții sau servicii auxiliare, în conformitate cu prevederile art. 87 alin. (1) din Legea nr.126/2018;
f) conducerea superioară din cadrul entităților autorizate, reglementate și supravegheate de A.S.F. care își desfășoară activitatea pe piața de capital.
Art. 26. – Persoanele fizice care sunt autorizate de A.S.F. în mai multe calități dintre cele menționate la art. 7 alin. (1), au obligația de a urma un program de cel puțin 15 ore de pregătire și perfecționare profesională continuă, cu o periodicitate de 12 luni, începând cu anul următor celui în cursul căruia au obținut prima autorizație într-una dintre aceaste calități.
Art. 27. – Persoanele fizice care dețin funcții în conducerea superioară în cadrul entităților autorizate, reglementate și supravegheate de A.S.F., au obligația de a urma un program de cel puțin 10 ore de pregătire și perfecționare profesională continuă, cu o periodicitate de 12 luni, începând cu anul următor celui în cursul căruia au fost autorizați în această calitate.
conține o serie de precizări privind scopurile și formele de organizare a formării profesionale continue a angajaților (art. 192-210): în funcție de numărul total al angajaților, angajatorii au obligația să asigure participarea periodică la programe de formare profesională pentru toti salariații (cu asigurarea cheltuielilor de participare în cazul în care inițiativa participării le aparține) și obligația de a elabora și aplica anual planuri de formare profesională.
Regului privind desfășurarea programelor de formare/pregătire și perfecționare profesională
Cerințe tehnice pentru desfășurarea cursului în condiții optime
Pentru a participa la cursul „Digital Operational Resilience (DORA): Punerea în practică a unui nou ecosistem al rezilienței digitale”, utilizând platformele AnyMeeting și cursuribursa.ro, este necesar să îndepliniți următoarele cerințe tehnice minime:
- Dispozitive compatibile: Laptop sau telefon cu acces la internet;
- Sistem de operare Windows: Versiunea 10 sau mai recentă (cu actualizările de securitate instalate)/ MacOS: Versiunea 11 („Big Sur”) sau mai recentă/ Linux/Ubuntu: Versiuni compatibile (recomandat Ubuntu 20.04 LTS sau mai recentă);
- Browser web Recomandat: Google Chrome (ultima versiune stabilă)/ Acceptat: Microsoft Edge (ultima versiune stabilă);
- Echipamente hardware: Camera web/ Microfon de calitate bună, integrat în căști sau extern, pentru claritatea sunetului/ Căști cu microfon integrat, pentru reducerea zgomotului ambiental și o mai bună experiență audio/ Tastatură și mouse/ Monitor cu rezoluție minimă de 1920x1080 (Full HD), recomandat pentru vizualizarea clară a materialelor partajate și a înregistrărilor video;
- Conexiune la internet/ Viteză minimă necesară:
- - Descărcare: 10 Mbps (pentru vizualizarea cursurilor în timp real și a înregistrărilor).
- - Încărcare: 3 Mbps (pentru participarea activă în AnyMeeting).
Recomandare: Conexiune prin cablu (Ethernet) pentru o stabilitate mai mare. Dacă utilizați Wi-Fi, asigurați-vă că semnalul este puternic și stabil.