Chat

Newsletter
Imagine simbol cursuri RFVIF 2023 -

Regimul fiscal aferent veniturilor obținute din tranzacționarea instrumentelor financiare


(RFVIF 2023 -)

Regimul fiscal aferent veniturilor obținute din tranzacționarea instrumentelor financiare 

Programul îți oferă cunoștințele necesare pentru a înțelege și interpreta corespunzător legislația fiscală aferentă veniturilor din investiții. La finalul cursului vei știi cum se calculează, rețin, declară și virează la bugetul statului impozitele datorate.

Prezentare generală curs

Veniturile din investiții obținute de contribuabilii persoane fizice reprezintă o categorie distinctă din punct de vedere al impozitării, fiind reglementată de Titlul IV (impozitul pe venit) din legea 227/2015 privind Codul fiscal. Din această categorie fac parte și veniturile din tranzacționarea instrumentelor financiare/titlurilor de valoare, inclusiv derivate financiare, alături de veniturile din dividende, dobânzi, lichidarea unei persoane juridice și aur de investiții.

În cadrul acestui curs vor fi prezentate și discutate în detaliu modificările legislative cu privire la impozitarea veniturilor din investiții, inclusiv:

 1. Care este cota de impozitare pe fiecare tip de venit din investiții;

 2. Ce contribuții sociale se datorează  și cum se calculează acestea;

 3. Cum se completează Declarația Unică, când și unde se depune;

 4. Cum se impozitează criptomonedele și NFT-urile.  

Accentul se pune pe analizarea studiilor de caz și exemple practice.

Curs LIVE prezentat  de un lector cu experiență

Cursul Regimul fiscal aferent veniturilor obținute din tranzacționarea instrumentelor financiare este prezentat de Mura Ovidiu-Petre, un lector cu experiență de peste 13 ani pe teme de Fiscalitate, Finanţe publice, Finanţele grupurilor de firme, Fiscalitatea veniturilor persoanelor fizice și Fiscalitatea companiei.

Cui se adresează cursul:

 1. Investitorilor (persoane fizice)

 2. Intermediarilor financiari (care începând din 2023 sunt responsabili de impozit)

 3. Antreprenorilor interesați de diversificarea activităților și, implicit, a riscurilor

De ce să te înscrii la curs?

Regimul fiscal aferent veniturilor din investiții este un subiect pe cât de important, pe atât de complex, iar înțelegerea conceptelor fiscale și aplicarea corespunzătoare a legislației aplicabile sunt esențiale atât pentru investitori- persoane fizice, cât și în procesul decizional al unei entități. 

Iată câteva aspecte importante care vor fi clarificate în cadrul acestui curs:

Cota de impozitare

 1. Începând cu anul 2023, impozitarea veniturilor obținute de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare prin intermediul brokerilor înregistrați fiscal în România se va simplifica semnificativ, iar cota de impozitare se va reduce de la 10% la 1% sau 3%, în funcție de durata deținerii activelor. Acest aspect este de maximă importanță nu doar pentru contribuabili, ci și pentru intermediarii financiari rezidenți fiscal în România, datorită obligației acestora de a calcula, reține, declara și vira la bugetul statului impozitele datorate.

 2. În prezent, intermediarii sunt obligați să pună la dispoziția clienților o fișă de portofoliu de unde reiese câștigul net/pierderea netă anuală. Dacă din fișa de portofoliu rezultă o pierdere, există posibilitatea de a o compensa cu un câștig (pierderea se reportează), în anumite condiții. Declarația Unică se completează și se depune doar atunci când câștigul a fost realizat prin vânzarea instrumentului financiar/închiderea poziției (eveniment fiscal), chiar dacă banii nu au fost retrași din contul brokerului.

Dividendele:

 1. pot fi obținute din acțiuni și ETF-uri cu deținere din România sau din străinătate. Impozitul pe dividende în România este de 5%, acesta fiind unul dintre cele mai mici din lume. Tot de la 1 ianuarie 2023 va fi majorată cota de impozitare în cazul dividendelor obținute de contribuabilii persoane fizice și/sau juridice, de la 5% la 8%. Veniturile din dividende sunt impozabile atât în țara de rezidență fiscală a beneficiarului, cât și în cea a emitentului, deci trebuie studiate posibilitățile de evitare a dublei impuneri.

Veniturile din dobânzi și lichidarea unei persoane juridice:

 1.  sunt impozitate la sursă, prin reținerea de către plătitorul veniturilor a unui impozit în cotă de 10% din suma acestora, respectiv din venitul impozabil din lichidare, impozitul fiind final. Totuși, trebuie menționat că veniturile realizate din deținerea și transferul instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativ-teritoriale, indiferent de piața/locul de tranzacționare unde are loc operațiunea, sunt scutite de impozit.

Contribuțiile sociale:

 1. În cazul contribuțiilor sociale datorate pentru aceste venituri, precizăm faptul că se datorează doar CASS, nu și CAS, în anumite condiții. Cea mai importantă condiție este cea privitoare la cuantumul veniturilor realizate din investiții, care se compară (împreună cu alte categorii de venit obținute de contribuabil) cu un plafon egal cu 6, 12 sau 24 de salarii minime brute (modificare ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023).

Declarația unică:

 1. cuprinde două capitole, Capitolul I dedicat veniturilor realizate și impozitului datorat pentru anul anterior (2021) și Capitolul II, dedicat veniturilor estimate a se realiza în anul în curs (2022) precum și impozitului și contribuțiilor sociale estimate. Declarația se completează offline și se depune online, din Spațiul Privat Virtual (ANAF).

Transferul de monedă virtuală:

 1. reprezintă venituri impozabile și le sunt aplicabile prevederile veniturilor din alte surse. Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remuneraţie financiară), cât şi cele în natură (spre ex. achiziții de produse, servicii, călătorii contra bitcoin etc.). Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice. Pentru aceste venituri contribuabilul datorează totodată și CASS, în anumite condiții

Tranzacționarea jetoanelor nefungibile:

 1. veniturile obținute de persoanele fizice din tranzacționarea jetoanelor nefungibile (NFT, după termenul englezesc non-fungible token) reprezintă venituri impozabile. Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remunerație financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc.), fiind asimilate fiscal veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală și urmând regimul fiscal aferent acestor venituri.

Tematica completă:

1. Definirea veniturilor din investiții

2. Venituri neimpozabile

3. Tehnica de impozitare

3.1. Calculul impozitului pe veniturile din invesții

3.1.1. Impozitul pe dividende

3.1.2. Impozitul pe veniturile din dobânzi

3.1.3. Impozitul pe veniturile din lichidarea unei persoane juridice

3.1.4. Impozitul pe câștigurile din transferul titlurilor de valoare, din

orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente

financiare derivate, precum și din transferul aurului de investiții

3.2. Calculul C.A.S.S. (contribuția de asigurări sociale de sănătate

4. Completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (212)

5. Rezidența fiscală și evitarea dublei impuneri internaționale

6. Impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală (criptomonede)

7. Tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacționarea jetoanelor nefungibile (NFT)

 1. Studii de caz

Ce primești dacă participi la curs:

Pe lângă informațiile esențiale care te vor ajuta să înțelegi și să aplici corect legislația aplicabilă, în urma participării la curs, vei primi:

 1. Acces nelimitat la suportul de curs în format video - poți reasculta și aprofunda în orice moment informațiile prezentate în cadrul programului de formare profesională Regimul fiscal aferent veniturilor obținute din tranzacționarea instrumentelor financiare
 2. Suportul lectorului pe toată durata parcurgerii programului - vei putea participa activ la curs, adresând întrebări lectorului și primind din partea sa consilere și feedback constructiv
 3. Suport IT pentru desfășurarea cursului în condiții excelente, astfel încât să nu pierzi niciun minut prețios din acest program
 4. Certificat de PARTICIPARE -Acesta se eliberează în format electronic în termen de 24 ore de la terminarea cursului.

Exemple practice

Deși este un curs cu informații complexe, sunt discutate și analizate diverse studii de caz pentru a înțelege mai bine conceptele prezentate și pentru a le pune în practică în mod corespunzător.

BONUS - Ședințe de consultări cu lectorul

La finalul cursului, ASFM îți pune la dispoziție, la cerere, EXTRA- 30 de minute de "ședințe de consultări" cu lectorul pentru a clarifica eventuale nelămuriri. Sesiunile de consultări vor fi organizate cu maxim 5 studenți, pentru ca lectorul să poată răspunde punctual întrebărilor specifice ale cursanților.

Modul de desfășurare al cursului

Cursul  Regimul fiscal aferent veniturilor obținute din tranzacționarea instrumentelor financiare se va desfășura sub formă de Webinarii ONLINE și are o durată totală de 4 ore.

IMPORTANT!!!

Nu este nevoie să instalezi vreun program pentru a participa la Webinar! Trebuie doar să fii online și să-l urmărești de pe laptop sau telefon.

Bineînțeles, îți recomandăm să participi activ la curs și să adresezi întrebări specifice ca să te asiguri că ai înțeles bine conceptele prezentate. Acum nu mai este necesar să-ți pierzi timpul căutând toate informațiile pe internet, le primești direct de la un specialist în domeniu. Pentru că știm cât de prețios este timpul tău!

Accesul la curs

Accesul participanților la Webinarul online se face prin intermediul platformei de vizualizare AnyMeeting.

Înregistrarea la curs prin platforma online se face în 2 pași:

 1. Prin accesarea link-ului corespunzător modulului programat, transmis pe adresa de e-mail a cursantului. Înregistrarea se poate face oricând până în ziua şi ora începerii cursului menţionat în e-mail.

 2. După finalizarea înregistrării, pe adresa de email, se va primi un nou e-mail cu link-ul de acces la curs.  Link-ul se va accesa doar cu 15 minute înaintea perioadei desfăşurării acestuia. Dacă se accesează în afara orarului, se va putea vedea doar agenda sau mesaje de eroare.

Observație! Fiecărei sesiune de curs în sistem online îi va fi alocat un link unic de conectare!

Reguli privind modalitatea de desfășurare a cursurilor AS FM - click AICI

Cum te înscrii la curs?

Pentru a participa la acest curs de perfecționare profesională, urmează pașii de mai jos:

 1. Completează și pregătește următoarele documente:

 • Formular de înscriere program de formare profesională (Persoană fizică sau Persoană juridică-după caz);

 • Formular înscriere angajați (în cazul persoanelor juridice);

 • Copia actului de identitate;

 • Dovada achitării tarifului de înscriere la curs (copie ordin de plată bancar sau chitanță fiscală).

 1. Încarcă documentele în aplicația www.cursuribursa.ro, în contul tău de client sau transmite-le pe adresa de e-mail: office@cursuribursa.ro.

 2. Noi îți vom trimite pe email confirmarea înscrierii, precum și toate detaliile cu privire la acest curs de pregătire și formare profesională.

Preț curs: 590 RON

Programele noastre de formare profesională pot fi ajustate și adaptate pentru a satisface cerințele clienților noștri!

Suntem flexibili în ceea ce privește orele și perioada de desfășurare a cursurilor  și oferim discount-uri semnificative pentru grupuri mai mari de participanți!

Scrie-ne pe adresa de email office@cursuribursa.ro și spune-ne de ce ai nevoie, iar noi îți vom oferi cele mai bune condiții pentru dezvoltarea ta profesională!    

Articole recomandate publicate pe blog.cursuribursa.ro

 1. MONEYVAL a emis Raportul de evaluare privind implementarea măsurilor de combaterea SB/FT în România. Află și alte noutăți AML! Publicat 15.08.2023 (click aici pentru detalii)
 2. Top 10 cele mai bune documentare financiare pe care nu trebuie să le ratezi, 25.06.2023 (click pentru detalii)
 3. Inteligență financiară, de Karen Bareman – un ghid util tuturor celor care vor să înțeleagă adevărata semnificație a situațiilor financiare, 07.04.2023 (click pentru detalii)
 4. Impozitarea veniturilor din investiții – 13 aspecte importante pe care trebuie să le știi, autor Ovidiu-Petru Mura, 31.10.2022 (click pentru detalii) 
 5. 5 aspecte de care să ții cont atunci când îți alegi cursurile online, 26.07.2022 (click pentru detalii)

Cursuri programate:

Dacă ești interesat de acest curs, ai nevoie de mai multe detalii sau vrei să te înscrii, contactează-ne la numerele de telefon: 0369-404.124 / 0771-261.036 sau scrie-ne pe adresa de email: office[at]cursuribursa.ro.
Pentru grupuri mai mari de participanți oferim reduceri semnificative!